Szuper memória fejlesztés és tanulási tanácsok

1. szabály

Lépésről lépésre a cél felé:

Tanulási tippek, tanácsok!

Kedves Tanuló

Nagyon örülünk, hogy a Nyelvtanulási Tippjeinkre jelentkeztél!
Az első és talán a legfontosabb lépést éppen most teszed meg a tanulás felé vezető úton, hiszen a szándékod már megvan.
Ahogyan Lao-ce, az ókori filozófus mondta: “Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.”
A következő lépés, hogy tudd, mi a célod a megszerzett tudással. Hobbiból, egy jobb állás reményében, vagy külföldi kitelepülés megvalósítása céljából tanulsz-e? Akarod vagy muszáj? Régóta halogatott fontos lépés vagy tegnap találtad ki? Ezek nagyon fontos kérdések, válaszolj őszintén és beszélj róla a környezetednek is, hogy mindig legyen valaki, aki majd rákérdez és számon kéri, hogy haladsz a tanulásban.

Ezután jöhet a megfelelő tananyag kiválasztása! A könyvesboltokban számtalan érdekes, színes és hasznos kiadványt találsz különböző kiadóktól, amik többsége tanfolyami haladásra alkalmas, egyedül szinte biztos, hogy nem fogsz tudni belőlük tanulni. Többségük, azaz 99%-uk, a nyelvet csak nagy általánosságban oktatja, azaz ilyenekkel fogod kezdeni: „Én Magyarországról jöttem. Thomas Angliából jött. / Süt a nap. Az égen nincsenek felhők. A gyerekek a parkban játszanak. / Az asztalon van egy alma. Az alma piros. / Rendhagyó igetáblázat. / A különböző jelen idők.” Ha te ilyesmit szeretnél tanulni, a nyelvtanulásra elegendő időd és türelmed van, ne habozz, válaszd ki közülük azt, amelyik külseje, ára a legmegfelelőbb számodra. Ha viszont nincs időd, gyorsan akarsz eredményt és már az iskolában is utáltad a nyelvtant, akkor ne ilyen tananyagot válassz!
A SZÁMODRA MEGFELELŐ TANANYAG OLYAN, AMI:
– Életkorilag megfelel – ha felnőtt vagy, ne tanulj gyerekeknek, iskolásoknak való könyvből, unni fogod és számodra teljesen haszontalan dolgokkal lesz tele!
– Érdeklődési körödnek megfelelő, olyan dolgok legyenek benne, amiben mozogsz, amivel pénzt keresel, ami motivál.
– Ha munkahelyszerzés a célod, akkor legyenek benne állásinterjúk, önéletrajzok, de ne csak készen, hanem tanítsa is meg neked, hogyan kell megszólalni, megérteni a hozzád intézett kérdéseket, mint például a Munkavállalói Angol vagy a Munkavállalói Német.
– Ha egy adott szakmára vonatkozik a nyelvi igényed, akkor legyen szakmai nyelvkönyv. Például: kamionsofőröknek a Kamionos Német 1.-2, Kamionos Angol 1.-2, taxisoknak a Taxis Angol.
– Ha kezdő vagy újrakezdő nyelvtanuló vagy, akkor kezdő szintű, ha nyelvvizsgázni akarsz, akkor nyelvvizsgára felkészítő. Kezdők ne ugorjanak fejest haladóknak szóló könyvekbe! Aki elsősorban a szakmájához keres nyelvkönyvet, ne vásároljon nyelvtani kisokosokat – koncentráljon a kitűzendő célra és lépésről lépésre haladjon!
– Lépésről lépésre halad, azaz nem elég, ha ilyen témákat találsz, hogy család, bevásárlás, munka, napi beosztás, ünnepek, utazás, stb. A hétköznapi életben a nyelv először ügyintézésre, iratok beszerzésére, álláskeresésre és állásinterjúra, lakásbérlésre, bankszámlanyitásra, az orvossal való kommunikációhoz kell. Barátkozni, kapcsolatokat kialakítani csak ezek után lesz időd. Bevásárolni, ételt-italt rendelni, taxit fogni, repülőre, vonatra szállni nyelvtudás nélkül is lehet!

Ha választottál, gondold végig még egyszer az alábbi csekklista szempontjait:

1.Érdekel, ami benne van? Megfelelő a tartalma a céljaimhoz?
2. Valóban nekem szól?
3. A szintemnek megfelelő?
5. Milyen referenciái vannak a kiadványnak? Mások is ezt veszik? Miért ezt veszik?
6. Képes leszek belőle ÖNÁLLÓAN TANULNI? Vannak benne érthető magyarázatok? Egynyelvű, azaz csak angol vagy kétnyelvű, azaz tartalmazza a szavak magyar jelentését?
7. Van hozzá olyan CD vagy hangos könyv, amin a könyv anyagát meg is hallgathatom és hangosan vissza is ismételhetem?
8. Tartalmaz teszteket és munkafüzetet, amik segítségével gyakorolhatok?
9. Oda van írva a kiejtés, hogy ne bizonytalanodjam el, jól mondom-e a szavakat?
10. Türelmes, tanulást segítő a tananyag vagy órákig kell majd szótároznom és magántanárt fogadnom ahhoz, hogy megértsem, mi van a leckékben? Esetleg már a szótárt is tartalmazza?
11. Mai, naprakész kiadvány? Nyelvezete, szókincse a mai világban használatos? Tetszik a külseje? Szívesen fogom használni?
12. El fog férni a táskámban, ha mindennap magammal akarom vinni? Vagy külön cipelnem kell a munkafüzeteket, szótárokat is?

NÉHÁNY GYORS TIPP EGYÉNI TANULÓKNAK, HOGY MINÉL ELŐBB BÁTRAN TUDJÁL BESZÉLNI:

A legfontosabb: minden szót, mondatot, kifejezést mondjál ki hangosan legalább 3-szor, hogy megszokd a hangodat egy másik nyelven és ne szégyelld, ne legyen ciki, ne hangozzon nevetségesen!
Lassan, lépésenként haladj – csak akkor menj tovább a következő leckére, ha az előzőt oda-vissza fújod! Mindig magyarról kérdezd ki magad, ne fordítva, mert az a nehezebb és emiatt a legjobb próbatétele a tudásnak!

Ne hidd el azt a mondást, hogy a „Hülyeség fáj!”, mert valójában, sajnos, egyáltalán nem a hülyeség fáj, hanem a tanulás! Igen, néha zsibbad tőle az agyunk, idegesek leszünk, szeretnénk előle elmenekülni! De te ne menekülj el! Inkább gondolj arra, hogy minden egyes tanulással töltött nap edzi az agysejtjeidet és véd a korai elbutulástól, befásulástól, amiből aztán semmi jó nem származik, te is tudod!
Csináld így:
1. napon 10 szó
2. napon 10 szó gyakorlás + 10 új szó tanulás
3. napon 20 szó gyakorlás +10 új szó tanulás
4. napon 30 szó gyakorlás + 10 új szó tanulás
5. napon 40 szó gyakorlás + 10 új szó tanulás
6. napon 50 szó gyakorlás + 10 új szó tanulás

Eltelt egy hét és fáj minden, ami a tanulással jár? Akkor nagyon jó úton haladsz, mert változik az agyad struktúrája, megjelennek a nyelvi barázdák!

A 7. napon csinálj úgy, mint Isten a teremtéskor: pihenj egy napot!

Ha további tippeket és szuper memóriát akarsz akkor iratkozz fel a fejlesztő hírlevelére:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)


Tanulási tippek és állások